Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
Gesloten (handmatig toevoegen gebruikers, WooCommerce)
Begin

Als Allround audiovisueel technicus zorg je voor de technische realisatie van een productie. Je bent dé sleutelfiguur in het voorbereiden en uitvoeren van entertainmentproducties met de juiste belichting, goede beelden en weergave van het geluid.

Na deze opleiding kan je dan ook werken voor een breed scala aan entertainmentproducties. Omdat je zowel in concertzalen, broadcast studio’s en evenementenhallen als sporthallen, loodsen, tenten en openlucht actief zal zijn, leer je de verschillende elektriciteitsvoorzieningen, ophangsystemen, video-, audio- en belichtingsapparatuur inschatten, inhuren en installeren.

Tot slot kan je na deze opleiding ook de wens van de klant creatief vertalen in een concept of een plan voor een bepaalde audiovisuele productie.

Duurtijd

Dit pakket bevat 50 lesmomenten inclusief examens (219u) en verloopt over een heel schooljaar. Naast de lesmomenten zijn er stages (werkplekleren) verbonden aan deze opleiding van 40u, 80u, 120u, 160u of 200u.

Prijs

€ 1950 (inclusief BTW)

Mogelijk om in schijven te betalen

Waar en wanneer

Let op! De lessen gaan door op volgende locatie: Play AV, Venecoweg 2, 9810 Nazareth

Het vaste theorie lesmoment is op maandag avond van 18.30u tot 22.00u. Met een paar uitzonderingen zal dit en/of dinsdag avond zijn en dit met dezelfde uren. Een aantal grote praktijklessen zullen gepland worden in de weekends, afwisselend op zaterdag of zondag en dit van 10.00u tot 13.30u en van 14.30u tot 18.00u. Een aantal lessen kunnen, onder voorbehoud, online doorgaan.

Doorgaans is er maar één lesmoment per week, zijnde een theorieles op maandag avond of een praktijkles in het weekend.

De cursus start voor schooljaar 2024-2025 op maandag 23 september 2024.

Je kan je momenteel nog niet inschrijven. Wil je op de hoogte gehouden worden? Vul dan gerust het interesseformulier in.

Programma

 • Intake gesprek
 • Module basisvaardigheden (Elektriciteit, Rigging, Veiligheid, IT-netwerken, communicatiesystemen en Foutopsporing)
 • Module Lichttechnieken
 • Module Geluidstechnieken
 • Module Videotechnieken
 • Module Toegepaste bedrijfsvoering
 • Module Werkplekleren (externe stages)
 • Eindproef (theorie en praktijkexamen, inclusief eindwerkverdediging)

Naast de hoofdvakken licht, geluid en video komen ook onderwerpen als toegepaste elektriciteit, veiligheid, rigging en bedrijfsvoering aan bod. Dit alles aan de hand van theorie- en praktijklessen.

Na deze cursus ben je klaar om zelfstandig kleine en middelgrote audiovisuele producties voor te bereiden en uit te voeren. Het geeft je ook de mogelijkheid om in een team mee te werken aan grotere audiovisuele producties.

Een greep uit de onderwerpen:

 • Rigging, elektriciteit, veiligheid en toegepaste bedrijfsvoering
 • Audio: akoestiek, analoge en digitale audio, mengtafels, draadloze audio, microfoons, mixtechnieken, ..
 • Licht: kleuren en temperaturen, soorten spots, lichtstuurtafels, plannen tekenen, DMX, programmeren en patchen, ..
 • Video: soorten signalen, projectoren, LED-walls, LCD/plasma schermen, videoswitchers en -mengers, ..
 • Communicatiemiddelen, presentaties, IT-netwerken en foutopsporing

Er zijn ook stages (werkplekleren) gekoppeld aan de opleiding. Je krijgt daarmee de kans om stage te lopen bij professionele bedrijven uit de audiovisuele sector. Zo leer je mee te draaien in bestaande producties, extra materiaal kennen en bouw je je eigen netwerk meteen uit.

Zowel wie zijn eerste stappen wil zetten in de wereld van de audiovisuele techniek, als wie al ervaring heeft, maar zich toch nog verder wil verdiepen, zit er op zijn plaats. Het is dé aanzet om het in de sector waar te maken.

Specifieke toelatingsvoorwaarden

Vanaf 18 jaar

Materiaal en extra kosten

Ben je zelfstandige of ondernemer dan kan je gebruik maken van de KMO-portefeuille.
Werknemers kunnen gebruik maken van 
opleidingscheques.

Leer- en oefenmateriaal wordt ter beschikking gesteld.

Examens, getuigschrift / diploma en vrijstellingen

Wie slaagt voor de examens en de eindproef, ontvangt een getuigschrift.

Als je daarnaast ook voor de cursus ondernemerschap bij een erkend Syntra slaagt, behaal je een diploma in plaats van een getuigschrift. Getuigschriften en diploma’s zijn officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Er is, onder bepaalde voorwaarden, vrijstelling mogelijk voor de module ‘Technische basisvaardigheden in de entertainmentindustrie’.

Inschrijven

De inschrijving verloopt via de website van Syntra Midden-Vlaanderen. Je kan je inschrijven voor deze opleiding door op de blauwe knop “Inschrijven” te klikken bovenaan deze pagina. Je zal dan automatisch naar de juiste pagina op de Syntra website geleid worden.